noiembrie 15, 2019

Controlul alunitelor

Alunitele sunt formatiuni de natura benigna, ce apar in urma multiplicarii necontrolate a melanocitelor.

Alunitele sunt formatiuni de natura benigna, ce apar in urma multiplicarii necontrolate a melanocitelor. Ele se regasesc de obicei pe suprafata pielii sau in membranele mucoase, iar in termeni medicali sunt denumite nevi melanocitici. 

Caracterul benign al nevilor este indicat atat de aspect - forma ovala, suprafata regulata, dimensiuni de pana la 5 milimetri, culoare maro, roz sau alba. In cazul unei schimbari a aspectului sau texturii, este indicat sa mergeti la dermatolog pentru un consult specializat.  

Tipuri de alunite

  • Alunite congenitale - prezente pe piele inca de la nastere, aceste alunite sunt de multe ori considerate semne din nastere. La maturitate, alunitele congenitale se pot transforma in melanom, de aceea trebuie monitorizate pe parcursul adolescentei si al maturitatii. 
  • Alunite dobandite - apar, in general, in urma expunerii prelungite si repetate la soare. Cele mai multe dintre ele nu prezinta niciun risc, insa, uneori, se pot transforma in alunite canceroase. 
  • Alunite obisnuite - au forma regulata si nu reprezinta o problema decat daca isi schimba forma si/ sau textura. 
  • Alunite displastice - sunt cele dobandite, cu forma neregulata, cunoscute si sub denumirea de alunite atipice. In general, acestea au conturul ondulat, culori diferite si sunt mai mari decat alunitele cu forme regulate.

Cauzele aparitiei alunitelor

Alunitele apar atunci cand celulele de la nivelul pielii, denumite melanocite, cresc in formatiuni anormale. Melanocitele sunt distribuite la nivelul pielii cu scopul de a produce pigmentul natural care coloreaza pielea.

Diagnosticarea alunitelor

Este extrem de important ca alunitele sa fie diagnosticate in mod corect si in timp util, de catre medicul dermatolog. Pentru evitarea oricaror complicatii, va recomandam un control anual al alunitelor, cu precadere la finalul sezonului cald, cat si in cazul in care obserati vreo schimbare la alunitele pe care le aveti. 

Semne care indica necesitatea unui consult dermatologic 

Cea mai grava forma de complicatie la nivelul alunitelor este melanomul, una dintre cele mai rare si mai agresive tipuri de cancer de piele. Pentru a va asigura ca alunitele dumneavoastra sunt sanatoase si lipsite de riscuri, verificati periodic starea lor, dar mai ales in cazurile de mai jos. 

  • Schimbarea aspectului - asimetria, schimbarea culorii, margini neregulate, marirea dimensiunii alunitei 
  • Sangerarea unei alunite sau mancarimi ale pielii in zona respectiva 
  • Aparitia unei alunite noi, la maturitate

Ingrijirea alunitelor

Alunitele sunt, in general, formatiuni benigne si nu necesita tratament. Pentru o buna ingrijire a pielii si evitarea oricaror probleme sau complicatii, sunt necesare, totusi, minume masuri de precautie. 

Protectia solara, prin folosirea produselor cosmetice cu factor ridicat SPF, a palariilor si ochelarilor de soare este esentiala in preventia aparitiei de noi alunite si a riscului de malignizare a celor existente. 

Articole Asemanatoare

februarie 8, 2020
noiembrie 15, 2019
noiembrie 15, 2019
noiembrie 15, 2019
Fii la curent cu procedurile și ofertele Medissima
Newsletter
Contactează-ne astăzi pentru o recomandare personalizată
Abonare Newsletter
Newsletter
Contact
Agora Floreasca, Bucuresti, Calea Floreasca 111-113.
welcome@medissima.ro+40 314 055 333