Pielea este cel mai mare organ al organismului nostru, cu o activitate vitala complexa. In compoziţia chimica a pielii intra: apa, substante anorganice (sulf, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, etc), substante organice (proteine, hidrati de carbon si lipide), vitamine, grasimi, enzime.
Tenul nostru evolueaza si se schimba, in functie de alimentatie, schimbarile hormonale, medicamente, produsele cosmetice folosite necorespunzator, predispozitii genetice si nu numai. Un rol important il au si factorii externi: soarele, frigul, vantul, umiditatea, gerul, dar si factorii interni, cum ar fi odihna si stresul.
Toate acestea determina gradul de hidratare necesar, influenteaza nivelul de colagen si elastina, dar si atentie si ingrijire specifice - protectie solara, tratamente de curatare, proceduri pentru redarea fermitatii, luminozitatii si a aspectului ideal.
Cea mai frecventa clasificare a tipurilor de ten se rezuma la patru categorii: normal, uscat, gras si mixt. Specialistii in dermato-cosmetica, insa, tin cont de o serie de factori care rezulta intr-o clasificare mai complexa, dupa cum urmeaza:
PH-ul masoara aciditatea pielii si trebuie sa se situeze intre valorile 4.5 – 5.5. Atunci cand PH–ul creste, aciditatea de la nivelul pielii distruge nu doar bacterii si microbi dauntatori, ci si agentii bacterieni buni.
In urmatorul articol de blog - clasificarea in functie de tulburarile metabolismului pielii, tratamentele si metode de ingrijirea recomandate fiecarui tip de ten.