noiembrie 15, 2019

DERMATITA

Dermatita de contact este o afecțiune dermatologică frecventă, caracterizată prin leziuni eritematoase şi pruriginoase ale pielii care apar după contactul cu o substanță străină. Există două forme de dermatită de contact: iritativă și alergică. Dermatita de contact iritativă este cauzată de leziuni tegumentare de la iritaţie (chimică sau fizică), respectiv prin mecanisme non-imunologice. Dermatita de […]

Dermatita de contact este o afecțiune dermatologică frecventă, caracterizată prin leziuni eritematoase şi pruriginoase ale pielii care apar după contactul cu o substanță străină. Există două forme de dermatită de contact: iritativă și alergică. Dermatita de contact iritativă este cauzată de leziuni tegumentare de la iritaţie (chimică sau fizică), respectiv prin mecanisme non-imunologice. Dermatita de contact alergică reprezintă o reacție de hipersensibilitate întârziată (tip IV), în care, după contactul iniţial cu o substanţă străină, la reexpunere apare inflamaţie mediată imunologic. Diagnosticul etiologic al unei alergii de contact reprezintă o etapă foarte importantă în managementul pacienţilor cu dermatită; în afară de testarea patch, care este standardul de aur pentru a identifica alergenul de contact, pot fi necesare și alte metode de testare cutanată.

Exemple de dermatită  includ dermatita de contact, dermatita atopică(eczema), dermatită seboreică, dermatita cercarială (pruritul înotatorului) sau neurodermatită.

Dermatita de contact rezulta fie de pe urma expunerii la alergeni (aici fiind vorba de dermatita de contact alergica) sau de expunerea la agenti iritanti (dermatita de contact iritanta).

Retine ca dermatita de contact fototoxica (numita si dermatita de fotocontact) apare cand alergenul sau factorul iritant este activat de expunerea la soare.

Multe substante pot cauza astfel de reactii alergice intr-o dermatita de contact, inclusiv sapunurile, cosmeticele, parfumurile, bijuteriile si plantele cu care intram in contact direct.

Dermatita de contact iritanta poate fi cauzata de expunerea frecventa la un agent iritant slab, cum ar fi sapunul sau detergentul. Ea poate sa apara si daca ai intrat in contact cu o substanta iritanta mai puternica, pe o perioada scurta de timp.

Articole Asemanatoare

februarie 8, 2020
noiembrie 15, 2019
noiembrie 15, 2019
noiembrie 15, 2019
Fii la curent cu procedurile și ofertele Medissima
Newsletter
Contactează-ne astăzi pentru o recomandare personalizată
Abonare Newsletter
Newsletter
Contact
Agora Floreasca, Bucuresti, Calea Floreasca 111-113.
welcome@medissima.ro+40 314 055 333