Pielea grasa este consecinta a doua probleme: hipersecretia de sebum si o cantitate marita de grasimi in tesutul adipos subcutanat.
Hiperactivitatea glandelor sebacee poate fi influentata de factori interni - tulburari nervoase, hepatice sau endocrine, precum si de factori externi - surmenaj, o alimentatie bogata in grasimi si glucide, ingrijire precare sau defectuoasa a pielii.
In urma scurgerii libere a sebumului la nivelul pielii, tenul devine uleios. Se caracterizeaza printr-o scurgere libera a sebumului la nivelul pielii, pori deschisi, aspect lucios, de culoare galbuie, cu granulatie neregulata.
Aspectul tenului este urmatorul:
• la examenul vizual se văd porii deschiși (ca o coajă de portocală), aspect lucios, unsuros, culoare gălbuie (predomină cheratina în stratul superficial); • la examenul prin palpare se simte o piele granuloasă; pielea este îngroșată; aderența este păstrată datorită cantității suficiente de grasimi fixe din țesutul subcutanat; pielea este elastică și fermă (opune rezistență la palpare). • la examenul cu lama de sticlă sau foița de țigară lasă urmă grasă, se păteaza cu grasime. Uneori este aspră datorită sebumului uscat și a celulelor ce se descuamează (deshidratare superficială determinată de hidrofobie, în stare de seboree fiind hidrofob, iar în stare normală fiind hidrofil, această anomalie blochează circulația apei). Este o piele sensibilă la acțiunea factorilor mecanici. Sebumul instituie și un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbilor și prezintă o receptivitate la infecții microbiene. • PH-metrul pune în evidență un pH alcalin, deci un mediu favorabil dezvoltării unor microbi; de aici tendința de infectare a tenurilor grase neîngrijite corespunzător.
Se datoreaza neingrijirii sau ingrijirii necorespunzatoare a tenului gras uleios, ceea ce determina activitatea pronunțată a glandelor sebacee. Se observa comedoane, culoarea pielii este cenusie, pielea este aspra si groasa.
Uneori, comedoanele nu se exteriorizeaza ca puncte negre, sebumul se inchisteaza in piele si formeaza chisturi sebacee, care la palpare apar ca niste bataturi (induratii).
Tratamentul urmareste, in primul rand, evacuarea comedoanelor pentru a elibera porii si a inlesni respiratia pielii. In al doilea rând, se urmărește refacerea aspectului pielii prin închiderea porilor.
Alaturi de rutina de ingrijire, stilul de viata si mediul inconjurator sunt foarte importante in reglarea secretiei de sebum si intretinerea aspectului armonios al pielii cu tendinte de ingrasare.
Climatul fierbinte si umed are ca efect producerea marită de sebum si transpirație pentru reglarea temperaturii corpului si, in consecinta, accentueaza problemele tenului gras.
Un ten uleios, neingrijit sau care a primit un tratament neadecvat, poate evolua spre