VERGETURI
Vergeturile sunt rezultatul unui proces de rupere a fibrelor de colagen din stratul de sustinere si rezistenta al pielii. Ele pot aparea in diferite zone ale corpului: abdomen, pulpe, coapse, sani, partea superioara a bratelor si partea inferioara a spatelui.
Desi ele nu reprezinta un risc pentru sanatate, este de inteles ca pentru multe persoane vergeturile reprezintă un motiv de îngrijorare din punct de vedere cosmetic si al imaginii personale, afectand stima de sine. De aceea, noi tratam aceasta problema cu grija, folosind cele mai inovatoare solutii.
Cauze si stadii de dezvoltare
Vergeturile se formează in stratul mijlociu al pielii (derm), atunci cand pielea a fost intinsa prea mult sau brusc, sub efectul hormonilor sau a cresterii in greutate. Pe masura ce corpul creste, fibrele conjunctive din derm se intind usor. Cand cresterea se intampla brusc si forteaza elasticitatea pielii, apar rupturi la nivelul dermului, evidente la nivelul epidermei.
Dezvoltarea lor depinde de intensitatea cu care pielea este intinsa in timpul cresterii, sarcinii sau a exercitiilor de forta menite sa dezvolte masa musculara.
In prima faza, vergeturile arata ca niste striatii usor protuberante, de culoare rosie, violet, roz, maro rosiatic sau maro inchis, in functie de culoarea pielii. Pe masura ce fibrele rupte se inflameaza incercand sa se auto-repare, striatiile la nivelul pielii se estompeaza si aplatizeaza, in cele din urma devenind deschise la culoare, cu tonalitate argintie. Culoarea argintie se datoreaza grasimii aflate sub piele, care, in urma rupturii dermului, se intrevade straturile la nivelul epidermei, iar in locul vaselor de sange.
In unele cazuri, aparitia vergeturilor poate fi un simptom al unei afectiuni medicale ce trebuie investigata, insa, in esenta, vergeturile sunt un tip de cicatrizare a pielii ce apare atunci cand epiderma nu mai poate reveni la forma initiala.